[namaheapmi] saamelaisten ihmisten oikeudet

  1. Saamelaisilla on oikeus määritellä itse omat kulttuurinsa sekä niiden käytön ja muuttumisen ehdot sekä rajat.
  2. Saamelaisilla on oikeus määritellä itse myös omat identiteettinsä. Saamelaisella on oikeus olla kielitaidoton, kaupunkilainen, kalastaja, bussikuski tai mitä tahansa muuta. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa olla saamelainen. Ei ole myöskään ei-saamelaisten asia määritellä saamelaisten identiteettien sisältöjä.
  3. Saamelaisilla on oikeus työstää kokemuksiaan miten parhaaksi näkevät. Saamelaisilla on oikeus olla vihaisia omien kokemustensa johdosta. Saamelaisilla on oikeus olla ylpeitä ja iloisia omasta taustastaan. Saamelaisilla on oikeus vihata itseään ja olla rikki. Saamelaisilla on oikeus myös kuvitella, ettei mikään ole hätänä. Ei ole yhtä ainoaa tapaa luovia elämässä saamelaisena.
  4. Saamelaisilla on oikeus olla saamelaisena mitä mieltä haluaa ja omistaa silti saamelainen identiteettinsä. Ei ole olemassa virallisia saamelaisten mielipiteitä, joista poikkeavat ajatukset tulee ilmaista anonyymisti tai ei ollenkaan.
  5. Saamelaisilla on oikeus ilmaista kaikki tämä niin suoraan tai kaarrelen kuin haluaa.