[namaheapmi] lol poliittinen korrektius (lisää rasismista)

Sana, nimitys, teko yms. VOI olla hirvittävän loukkaava, sopimaton, asiaton, laiton jne. olematta kuitenkaan rasistinen.

Rasismi taas on paljon muutakin kuin ilkeää nimittelyä. Se voi ilmetä kaiken muun kivan lisäksi myös mm. “positiivisiksi” arvotettujen tekojen kautta, esimerkiksi siinä ajatuksessa, että mikään alkuperäiskansa olisi jotenkin luonnostaan luonnonläheisempi, viisaampi yms. kuin muut maailman ihmiset, varsinkin silloin kun tähän myyttiin liittyy traagisen, katoavan luonnonkansan stereotyyppi.

Kun sanon, että esimerkiksi “riuku” EI ole rasistinen termi, se ei määritä mitenkään sen loukkaavuutta kaikissa konteksteissa. Ja kun sanon, että (valkoiset) valtaväestön edustajat eivät voi olla rasismin uhreja, se ei mitenkään tarkoita sitä, etteivätkö he voisi olla kaikenlaisen muun syrjinnän, loukkausten, rikosten yms. uhreja ja etteivätkö nämä kokemukset olisi ihan yhtä merkittäviä kuin kenen tahansa muunkin.

Eli vielä kerran: Kun puhutaan sanojen/nimitysten loukkaavuudesta ja rasistisuudesta, kannattaa muistaa että ne eivät aina ole sama asia. Rasistiset nimitykset yms. ovat sisäsyntyisesti loukkaavia, mutta kaikki loukkaavat nimitykset eivät ole rasistisia. Ei sekoiteta näitä käsitteitä enempää.

Rasismi ei muutenkaan tarkoitakaan sitä, että siitä kärsivä väistämättä joutuisi aina suurempien ja merkityksellisempien vääryyksien uhriksi. Useimmiten se tarkoittaa käytännössä sitä että rasistisesti leimattujen henkilöiden ja yhteisöjen on vaikeampaa saada äänensä kuuluville kohtaamistaan vääryyksistä ja hankkia oikeutta — tai vaikka saada töitä, löytää asunto, saada lainaa, ja muuten edustaa itse itseään normaalielämän asioissa.

Rasismi ei ole pelkkää suoraa sortoa, vaikka se yleensä onkin rasismin elementti: rasismi on sitä, että ihmiseltä kielletään mahdollisuuksia, tai tehdään niiden löytyminen/saavuttaminen vaikeammaksi kuin mitä se on rotunormatiiviselle valtaväestölle.