Kun kahvinporot eivät auta: Miten rasvoittuvaa ihoa kannattaa hoitaa?

Taat čaalâ puátá mottoom peeivi meiddei sämikielân! Tääl spiekâstâhhân suomâkielân, ko jiem viišâ vuáđudiđ sierâ blogi tađe várás.

IHAN ENSIKSI: Ennen kuin luet, huomioi, että en ole ihonhoidon ammattilainen enkä varsinkaan lääkäri. Olen kehittänyt oman lähestymistapani parhaan saatavillani olevan tiedon sekä sen pohjalta, mikä on mikä on auttanut ihoa eniten, ja perustelen mahdollisimman hyvin miksi, mutta olen ennen kaikkea ns. kokemusasiantuntija ja yksi entinen näppynaama muiden joukossa.

Rakastan ihonhoitoa ja se on kosmetiikan osa-alue, joka on eniten vaikuttanut ihoni terveyteen ja ulkonäköön. Olen todella kateellinen nuoremmilleni, sillä kun tulin murkkuikään, ihonhoidosta ei yksinkertaisesti ollut saatavilla helposti mitään tietoa, eikä ainakaan sellaista joka olisi tehty tavalliselle tallaajalle ymmärrettäväksi. Olen kokeillut kaikkea puhtaasta alkoholista sitruunaan ja kahvinporoihin, ja onneksi ne ajat ovat takana päin.

Tärkein oppitunti olikin se, että ihan kaikille ihotyypeille paras on sellainen ihonhoito, jonka tekee joka päivä! Iho paranee ja pysyy hyvänä nimenomaan säännöllisellä ja sen omiin tarpeisiin räätälöidyillä ihonhoitorutiinilla, ei niinkään ihmehoidoilla tai tehokuureilla.

Nykyään olen 34-vuotias nainen aikuisuuden kynnyksellä, ja se kannattaa huomioida: nuorempana iho kesti paremmin rajujakin laiminlyöntejä, kun taas nykyään yksikin huonosti nukuttu yö tai krapula näkyy heti naamassa. Ihon kuntoon ja tyyppiin vaikuttavatkin vahvasti etupäässä geenit sekä ympäristö, säille ja auringolle altistuminen ja elintavat, mutta pidän kyllä osittain ihan omana ansionani että minulla ei ole tähän ikään mennessä vielä yhtä ainoaa selkeää ryppyä. Tässä salaisuuteni:

1. !!!  AURINKOSUOJA !!!

Aurinkosuoja on parasta ihonhoitoa joka ihotyypille. Etsi ihollesi sopiva aurinkosuoja ja käytä sitä, äläkä unohda kaulaa, korvia ja käsiä! Suurin osa ennenaikaisesta vanhenemisesta johtuu auringon tekemästä vahingosta.[1] Auringon säteily heikentää ihon uudistumiskykyä ja näin ollen altistaa myös muille iho-ongelmille. Vauriot eivät välttämättä näy päälle päin, ainakaan heti. Niitä voi onneksi korjata jonkin verran esimerkiksi retinolilla tai C-vitamiinilla[2], mutta ennaltaehkäisy on paljon helpompaa ja halvempaa. Iho on ihmisen suurin elin ja sen terveydestä kannattaa huolehtia.

2. Puhdistus

Vaikka et käyttäisi meikkiä päivisin, niin ihon puhdistus on tärkeä osa sen terveenä säilymistä. Aurinkosuoja ja päivän lika on myös pestävä pois. Jos olen meikannut, poistan ensin meikin erillisellä poistoaineella (tällä hetkellä Kicksin öljyvoideputsari), ja sitten pesen vielä kasvot geelimäisellä puhdistusaineella ja sienellä ja huuhtelen vedellä. Iltainen ihonhoitorutiini on monesti laajempi ja siinä on enemmän tehoaineita, koska nukkuessa hoitavat aineet pääsevät vaikuttamaan paremmin. Niin myös lika ja meikki, jos niitä jää kasvoille, joten perusteellinen puhdistus hellävaraisilla aineilla, jotka eivät kuivata ihoa, on tärkein askel missä hyvänsä ihonhoitoarsenaalissa.

3. Kuorinta

Olen vihannut ihoani ison osan elämästäni, murrosiän ensiaskelista 28-vuotiaaksi. Kiinnostuin tuolloin ihonhoidosta, kun kävin läpi varsin kiusallisia kutisevia näppyläkausia, ja tajusin, että nykyään voi kysyä internetiltä. Ensiksi opin, että kuorinta ei tarkoitakaan välttämättä mekaanista kuorintaa, vaan nykyään on saatavilla myös kemiallisia vaihtoehtoja, jotka ovat yleensä hellempiä ja turvallisempia iholle. Mekaaninen kuorinta voi jopa vahingoittaa ihoa, jos kuorinnassa käytetyt rakeet ovat liian suuria, teräväreunaisia ja kovia.

Oman ihon vihaaminen loppui siihen, kun löysin BHA:n eli beetahydroksihapon eli salisyylihapon. Kokeilin muutamia tuotteita ennen kuin päädyin Paula’s Choicen Skin Perfecting 2 % BHA Lotioniin, joka on siis kemiallinen kuorinta voidemuodossa. Punoitus, kutina ja näppylät katosivat ensimmäisen parin viikon aikana eivätkä ole sen koommin enää vaivanneet muuta kuin ajoittain.

Rasvoittuva iho on tyypillisesti paksuhko ja ihohuokoset ovat laajentuneet, ja kemiallinen kuorinta auttaa pitämään myös ns. pinnanmuodostuksen kurissa. BHA:n tärkein ero tunnetumpiin AHA:n verrattuna on se, että se on rasvaliukoista ja siten tehokkaampi ihon kuorija ihan ihohuokosia myöten. Sillä on myös tulehdusta hoitavia vaikutuksia (salisyylihappo on yksi vanhimpia tulehduskipulääkkeitä!).[3] Käytän nykyään BHA:ta 3-4 iltana viikossa, ja vuorottelen sitä retinoliseerumin sekä atselaiinihapon kanssa, joka on toinen hyvä happo epätasaisen ja ongelmallisen ihon hoitoon.

Käytän myös viikon, parin välein tehohoitona The Ordinaryn erittäin tujua 30% AHA & 2% BHA -kuorintaa, joka on tummanpunaista aika juoksevaa litkua ja myydään 30 ml:n lasisessa pipettipullossa. Niinä päivinä kun käytän tätä, en käytä mitään muita happoja tai erillisiä tehoaineita (esim. retinolia), koska ärsytysriski on liian suuri, mutta jos on jo tottunut happoihin niin tämä on varteenotettava vaihtoehto viikon tehokuorinnaksi joka todellakin vetää ihon sileäksi.

HUOM! Jos esimerkiksi CosRX:n BHA Blackhead Power Liquid kiinnostaa vaihtoehtona muiden merkkien tuotteille, niin se on kyllä hyvä hoitoneste/kasvovesi, mutta se ei sisällä BHA:ta vaan pajunkuorivettä sekä bentsyylisalisylaattia. Salisyylihappoa saadaan pajunkuoresta ja sillä voi olla tässä tuotteessa hoitavia vaikutuksia, mutta se ei ole sama asia kuin BHA. BHA vaatii toimiakseen melko alhaisen pH:n, ja tämän tuotteen pH on hieman liian korkea kuorintavaikutuksen saavuttamiselle. Tämän kokeilin myös käytännössä.

Tuotevinkkejä

Paula’s Choice on happokuorintojen johtava merkki ainakin minun kirjoissani. BHA-kuorintoja saa useissa eri koostumuksissa ja vahvuuksissa, samoin AHA-kuorintoja. Itse käytän voidemaista 2% BHA:ta, mutta nestemäinen versio on myös varteenotettava vaihtoehto.

BHA-kuorintoja löytyy nykyään vähän enemmän, esimerkiksi Kicksilläkin on nyt omansa. En ole kokeillut, joten en suosittele tai vastusta sitä – jos taikapähkinä ei aiheuta oireita, se lienee ihan kelpo tuote, jos pH on kohdallaan. Kokeilemistani vaihtoehdoista The Ordinaryn 2 % BHA on ihan kelpo tuote, vaikka en pidäkään lasipulloista enkä varsinkaan pipeteistä. Jos joku sellaisen hankkii niin muistakoon, että pipetillä ei kuulu koskettaa ihoa!

Atselaiinihappotuotteita taas on todella vähän markkinoilla käsikauppatavarana. The Ordinarylla on atselaiinihappovoide, jota käytän ajoittain BHA:n sijasta. Se rauhoittaa ihoa ja hoitaa näppyjä, ja reseptillä saatavia tuotteita (esim. Skinoren) käytetään aknen hoitoon. Paula’s Choicella on joitain atselaiinihappoa sisältäviä hoitotuotteita, mutta omaan käyttööni ne ovat vähän tårta på tårta.

AHA-kuorintoja on saatavilla laajemminkin, ja hyviä vaihtoehtoja löytynee ainakin Paula’s Choicelta ja The Ordinarylta. En ole käyttänyt niitä juurikaan, joten en osaa suositella mitään tiettyä.

4. Kosteutus

Myös rasvainen ja rasvoittuva iho kaipaa kosteutusta, ja varsinkin silloin jos iho on pintakuiva ja ärtynyt ja tuottaa sen vuoksi enemmän talia. Hyviä kosteusvoiteita myös rasvoittuvalle iholle saa monilta merkeiltä ja monissa hintaluokissa, ihan oman lompakon ja toiveiden mukaan. Itse olen päiväkäytössä mieltynyt IT Cosmeticsin Confidence in a Gel Lotioniin, joka on hiukan hintava, mutta tulee isossa purkissa (75 ml) ja on lähes kosteuttavin koskaan kokeilemani voide. Iltaisin käytän Paula’s Choicen Resist Barrier Repair -kosteusvoidetta, joka on oikeastaan suunnattu normaalille/kuivalle iholle, mutta passaa tässä kypsässä iässä oikein hyvin myös tehokosteuttavaksi yövoiteeksi.

Mitä muuta kannattaa muistaa?

 • Olla aina tarkkana, että lukee tuoteselosteen ja varmistaa, ettei tuotteessa ole mitään mille on allerginen!
 • Välttää pakkauksia, joissa tuotteeseen pääsee suoraan reilusti ilmaa tai siihen kosketaan suoraan sormilla, kuten perinteiset kierrekorkkipurkit. Tällaiset tuotteet eivät säily hyvinä tai tehokkaina kovin pitkään. Tuubit ja pumppupullot ovat yleisesti parempia ja hygieenisempiä; myös pipettejä voi käyttää hygieenisesti, mutta niissä saastumisen riski on paljon suurempi. [4]
 • Välttää alkoholia (tuoteselosteessa nimellä ethanol tai alcohol denat.), jos se on tuoteselosteessa ensimmäisten joukossa. Pieninä määrinä alkoholi tuskin haitannee, mutta monen asiantuntijan mielestä sekä omasta kokemuksestani se on suurina määrinä liian kuivattava. [5]
 • Sulfaatit eivät ole normaalikäytössä pahasta. Parabeenit eivät ole pahasta. Sen sijaan esimerkiksi monissa parabeenittomissa tuotteissa säilöntäaineina käytetyt metyyli-isotiatsolinoni ja metyylikloori-isotiatsolinoni ovat ongelmallisempia. [6]
 • Liika on liikaa myös ihonhoidossa. Aktiivisia ainesosia sisältäviä tuotteita ei kannata kasata yhtä aikaa liikaa, varsinkaan voimakkaita happokuorintoja yhdessä esimerkiksi retinolin kanssa. Seurauksena voi olla kivulias ja ikävä ärsytys, joka menee kyllä ohi, kun aineiden käytön lopettaa hetkeksi ja keskittyy pelkkään kosteutukseen ja suojaamiseen. Sen jälkeen hoitotuotteiden käyttö kannattaa aloittaa kevyesti ja yksi kerrallaan. Trust me, kokeiltu on.

Yhteenveto:

 1. Suojaa!
 2. Puhdista!
 3. Kuori!
 4. Kosteuta!
 5. JOKA PÄIVÄ!

Siinä se!

Ihmisillä on omat mieltymyksensä ja ihotyyppinsä sekä herkkyytensä, joten jokaisen kannattaa ihan itse tutustua omaan ihoonsa ja sen tarpeisiin ja tarvittaessa kysyä neuvoa vaikka ihotautilääkäriltä tai vastaavalta ammattilaiselta. Apua voi saada myös kosmetiikkamyyjiltä, mutta heidän perehtyneisyytensä taso on aina firmasta kiinni.

Annan teille tässä esimerkkinä oman ihonhoitorutiinini. Olen merkinnyt tähdellä ja lihavoinut ne vaiheet, jotka ovat ehdottoman oleellisia – kuten näette, vähemmälläkin kyllä pärjää 🙂

Aamu

 1. * kasvojen huuhtelu vedellä
 2. kasvovesi: Paula’s Choicen Skin Balancing Pore Reducing Toner, johon aina palaan vaikka välillä kokeilen muitakin. Tämä on yksi luottotuotteistani, jonka vaikutuksen kyllä huomaa. Huom! Kasvovesi ei ole pakollinen, eikä sellaisiin, jotka on tarkoitettu puhdistuksen viimeistelyyn tms. kannata ottaa käyttöön. Jos kasvovettä haluaa käyttää niin olkoon se jokin kosteuttava ja hellästi hoitava.
 3. seerumi: Skincity Soft Calming Second Concentrate, joka on nyt testissä. Mukavan hellä seerumi, joka tuo lisää kosteutta iholle. Ajattelin nyt ottaa kuitenkin sen tilalle päiväkäyttöön jonkin C-vitamiiniseerumin.
 4. kosteusvoide: mainittu IT Cosmetics Confidence in a Gel Lotion
 5. * aurinkosuoja, jonka kyllä sydäntalvella skippaan, mutta muuten käytössä on ollut Paula’s Choicen Resist Super-Light Daily Wrinkle Defense, joka toimii muuten erittäin hyvin meikin alla ja on myös itsessään kosteuttava ja hoitava. HUOM: jos aurinkosuoja on pelkkä aurinkosuoja, niin sitä ennen on hyvä käyttää erillistä kosteusvoidetta

Ilta – ihonhoidon kannalta tärkeämpi rutiini!

 1. * meikin yms. poisto: Kicks Melting Cleansing Butter, jonka hieron huolellisesti kasvoihin ja varsinkin silmien alueelle, ja pyyhin hellästi pois lämpimällä vedellä kostutetulla kasvopyyhkeellä.
 2. * vesipesu geelimäisellä puhdistusaineella, tällä hetkellä Holika Holika Aloe Facial Cleansing Foam konjac-sienen kanssa.
 3. kasvovesi, sama kuin aamulla
 4. seerumi, sama kuin aamulla
 5. * BHA-kuorinta (TAI retinoli  TAI atselaiinihappo – ilmankin kyllä pärjää, mutta tykkään vuorotella)
 6. * kosteusvoide (mainittu Paula’s Choicen Resist Barrier Repair)
 7. jos iho tuntuu oikein kuivalta esim. pakkaskausilla, niin pikkutilkka jotain kivaa kasvoöljyä, esim. argan- tai ruusunmarjaöljyä.

Viikottaisina hoitoina tykkään käyttää The Ordinaryn vahvinta kuorintaa, jonka mainitsinkin, ja aion nyt kokeilla myös Ordinary 5 % ALA-kuorintaa [7], jonka hankin kaverin vinkistä. Tein ennen myös savikuorintoja suunnilleen viikottain, mutta nyt on jo pitkään tuntunut, että niille ei ole enää tarvetta, joten se on jäänyt. Oma reseptini oli kuitenkin kaikessa yksinkertaisuudessaan bentoniittisavijauhetta sekoitettuna veteen tai kasvoveteen, ja töhkää sivellään ohuelti kasvoille ja annetaan olla kunnes se kuivuu. Huom. tätä ei kannata tehdä isoa satsia, koska se pilaantuu nopeasti jääkaapissakin.

Ikä on myös hillinnyt rasvoittumista jo siinä määrin, että olen harkinnut vakavasti lisääväni iltarutiiniin viimeiseksi kasvoöljyn ihan pysyvästi, ja etsin nyt sopivan hoitavia vaihtoehtoja! Vinkit ovat erittäin tervetulleita.

Viitteet ja lukemista:

 1. It is known. Voit tietysti myös googlettaa tai lukea vaikka tämän: Photoaging: What You Need to Know About the Other Kind of Aging. Rabelle, Adrienne. Skin Cancer Foundation, 2019. https://www.skincancer.org/blog/photoaging-what-you-need-to-know/
 2. esimerkiksi Ruhanen, 2010: C- ja A-vitamiinien vaikutuksia ihoon. Kauneudenhoitoalan koulutusohjelma, Laurea. https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/12642/Ruhanen_Eija.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 3. esim. AHA vs. BHA https://www.healthline.com/health/aha-vs-bha
 4. Is Packaging Sabotaging Your Skin-Care Routine? Allure, 2015 https://www.allure.com/gallery/best-packaging-to-preserve-skin-care-products
 5. The INCI Decoder: Alcohol Denat. https://incidecoder.com/ingredients/alcohol-denat
 6. Kannattaako kosmetiikan ainesosia välttää? Kauneus & Terveys. https://www.terve.fi/artikkelit/kannattaako-kosmetiikan-ainesosia-valttaa
 7. ALA: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-767/alpha-lipoic-acid

3 Comments

 1. Arska sanoo:

  Mulle tulee ihan uutena tietona, että COSRX:n Blackhead etc. ei olisi BHA?
  Mulla se on kuitenkin tehnyt kaiken mitä BHA:n pitäisi: poistanut mustapäät jne. ja vähentänyt rasvoittumista.
  Oli mikä oli 😀 Koska vaihtelu virkistää, noi seuraavaksi hankin varmaan ton Paulan BHA:n, vaikka onkin hirveän kallis verrattuna (Koreasta tilattuun) cosrx:n 😛

  Ja ajattelin kertoa vielä, että mulla pari kertaa viikossa käytettynä savi-/hiili-/turvenaamio on ollut hyvä rasvaisen ihon ja laajentuneiden huokaisten kanssa!

  1. neetainari sanoo:

   Hei, ja kiitti kommentista! Kävin lukemassa uudelleen mitä olin tästä kirjoittanut ja tosiaan, oon ilmaissut asian aika epäselvästi! Tarkoitin vain sanoa, että se ei sisällä BHA:ta, ja tarkistin asian. Ainesosalistaus on LookFantasticin sivuilta, koska CosRX ei ilmoita sitä omillaan: ”Salix Alba (Willow) Bark Water, Butylene Glycol, Betaine Salicylate, Niacinamide 1, 2-Hexanediol, Arginine, Panthenol, Sodium Hyaluronate, Xanthan Gum, Ethyl Hexanediol.”

   Pointtini oli, että pajunkuori on salisyylihapon lähde ja pajunkuorivesi tässä sisältänee jonkin verran salisyylihappoa. Suoraa happoa se ei sisällä ainakaan ainesosalistauksen mukaan. Kokonaisuudessaan tää on ihan hyvä ja elegantti kikkailematon tuote joka varmana auttaa, esimerkiksi mukana oleva niasiiniamidi on aivan loistava rasvoittuvalle iholle, joka mm. hillitsee talineritystä ja rauhoittaa ihoa, eli juuri sitä mitä tästä olet saanut. 🙂 Pitää muuten korjata tekstiä sen verran, että tässä on tosiaan betaiinisalisylaattia, ei bentsyyli-, muistiin ei ole enää luottamista…

   Itse kokeilin tätä ei-BHA:ta suoriin happoihin tottuneena, ja tulokset jäivät siihen verrattuna aika olemattomiksi mulla. Käytin oman putelin loppuun kasvovetenä ja vaihdoin takaisin suoraan happoon. Olisi kyllä kiva löytää edullisempi vaihtoehto Paulan kuorinnoille, mutta mikään kokeilemani ei ole tähän mennessä vakuuttanut.

   1. neetainari sanoo:

    Ja iso peukku savi&turvenaamioille, ne auttoi muakin aikanaan kun iho oli rasvaisempi 😙👌🏼

Kommentointi on suljettu.