Sidonnaisuuteni, eli kenen joukoissa seison

Saamelaiskäräjävaalit käydään suoralla henkilövaalilla. Ehdokkailla nykyjärjestelmässä ei ole listoja tai ryhmittymiä, joita he edustavat ja jotka voisivat vaatia valittuja SaKä-edustajia tilille tekemisistään. Tämä läpinäkymättömyys on yksi poliittisen järjestelmämme heikkouksista. Toisaalta itse kunkin suku on yleistä tietoa, ja se on perinteisesti suurin yksittäinen vaikuttava tekijä itse kunkin valinnoissa.

Itse kuulun inarilaiseen Aikion sukuun sekä Fofanoffeihin. Yksi isomummoni oli Inarijoen Saijetseja. Äitini sukunimi on Jääskö, viimeksi peräisin Ivalon Koppelosta ja sitä ennen Kittilän Alakylästä, sekä Niemelä Oulun seudulta Rantsilasta.

Olen toiminut tähän kevääseen saakka kaksi vuotta Suomen Saamelaisnuorten hallituksessa, jossa olen ollut mukana muokkaamassa ja antamassa monia lausuntoja sekä lisäksi mm. vetämässä some-kampanjoita. Huolehdin edelleen yhdistyksen nettisivuista sekä autan silloin tällöin tiedottamisessa, ja osallistuin SSN:n järjestämään vaalikeskusteluun runsas viikko sitten.

Olin mukana maaliskuussa kampanjoimassa sittemmin kaatuneen saamelaiskäräjälakiehdotuksen puolesta ja järjestämässä mielenosoitusta ILO 169:n ratifioinnin puolesta. Lisäksi olen toiminut maaliskuusta lähtien Sámi NissonForumin hallituksessa. Olen myös Anarâškielâ servin ja Sámi Duodjin jäsen, ja äänioikeutettu kolttien luottamusmiesvaaleissa.

En kuulu lapinkyläyhdistyksiin tai muihin roolipeliseuroihin, enkä kannata niiden toimintaa. Olen järjestötyössä myös tutustunut muiden kolmen kotimaamme saamelaisiin, ja minulla on suhteellisen hyvä verkosto rajat ylittävään yhteistyöhön. Esimerkiksi SNF toimii kolmessa maassa. 
Teen tällä hetkellä töitä Kielikaltio- eli Sámi Giellagáldu -jatkohankkeessa inarinsaamen kielityöntekijänä sekä Saamelaiskäräjien koulutus- ja oppimateriaalitoimistossa. Viime talvena järjestin yhteistyössä Rospuutto-ryhmän, Saa’mi Nue’ttin ja Kolttien kyläkokouksen kanssa pienryhmätapaamisia tai siis keskusteluryhmiä Sevettijärvelle.

Olen tehnyt satunnaisesti saamenkäsitöitä ja toimin pari vuotta korualan yrittäjänä kultaseppäkoulun jälkeen – liian varhain, mutta se oli arvokas opetus. Pyrin politiikan ulkopuolellakin tekemään työtä, joka edistää saamelaisten oikeuksia, hyvinvointia ja kulttuurin ja kielten elinvoimaisuutta.
Toivottavasti tämä auttaa vielä miettiviä äänestäjiä päättämään, olenko oikea ihminen edustajaksenne. 🙂 Ja toivottavasti tämä myös kertoo, millainen ihminen ehdokasnumeron takaa löytyy!